Rodzina Rodzinie

W ramach pierwszej i drugiej edycji programu daliśmy, przez pół roku, pełne utrzymanie 9 rodzinom syryjskim zamieszkującym w Aleppo.

Aby dowiedzieć się więcej o akcji, kliknij na powyższy obrazek.

Jeśli chcesz wziąć udział w III edycji programu, pobierz deklarację klikając w ten link. Wypełnioną deklarację należy złożyć w zakrystii lub w siedzibie Caritas w każdą sobotę w godzinach 10.00 - 12.00 lub przesłać wiadomością e-mail na adres: kontakt@sztum-caritas.pl.

Rodzina Rodzinie - dramat braku nadziei - raport 2018

Szczęść Boże, Szanowni Państwo, oddajemy w Państwa ręce raport Caritas Polska opisujący sytuację w Syrii. Wojna w Syrii trwa już 7 lat i pytamy jak długo jeszcze będzie się toczył ten konflikt braku nadziei na przyszłość ? Ponad połowa mieszkańców Syrii potrzebuje pomocy aby przeżyć następny dzień. Codziennie próbują odzyskać namiastkę zwyczajnego życia, które zabrała im i wciąż zabiera wojna. Prosimy wszystkich darczyńców, którzy zakończyli wsparcie lub zakończą w najbliższych tygodniach o rozważenie dalszej pomocy rodzinom syryjskim i kolejną kontynuację. Prosimy o dokonanie wyboru nowej rodziny ze strony. Wszystkim tym, którzy już to uczynili bardzo dziękujemy.

ZESPÓŁ CARITAS POLSKA
DZIAŁ POMOCY ZAGRANICZNEJ

Aby pobrać raport 2018, kliknij w ten link.

Rodzina Rodzinie 2017 (I edycja)

W lipcu 2017 roku zakończyliśmy I edycję programu Rodzina Rodzinie mającego na celu pomoc rodzinom poszkodowanym w konflikcie syryjskim. Przez 6 m-cy daliśmy pełne utrzymanie 4 rodzinom z Aleppo. Opis każdej rodziny wywieszony był na tablicy ogłoszeń w parafii.

Podsumowanie akcji odbyło się w dniu 17 września 2017 roku, ksiądz Proboszcz odprawił w intencji wszystkich Darczyńców Eucharystię, po czym w sali parafialnej odbyła się agapa, obejrzeliśmy film z Aleppo i wysłuchaliśmy piosenki "Rozbitkowie" napisanej przez polskich artystów w celu promocji tego programu.